Monday, October 23, 2006

Vene anne?


Käisin reedel Estonias kontsertil. Lõpuks ometi üks positiivne elamus ka üle pikaa aja.
Tegemist oli hooaja avakontsertiga. ERSO ja pianist Dmitri Aleksejev Venemaalt. Kavas oli Brahmsi Traagiline avamäng, Schumann (Klaverikontsert) ja Rahmaninovi Rapsoodia Paganini teemale. Viimane osa ERSO mängitud Prokofjev - Süit "Armastus kolme apselsini vastu".
No ERSO on ikka ületanud Vanemuise sümfoonikuid (seega psitiivne), aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.
Vene pianistid on ületamatud ma ütlen. See on uskumatu, mida suudab üks mees klaveril teha. Silmad kinni mängib Rahmaninovi nii, et endal pisarad silmis. Selline muusikasse sisse elamine ja mängu nautimine. Sümfoonikutel oli tegemist, et pianistile järgi jõuda.
Igast liigutusest on näha, et mees elab muusikale, see on kogu tema elu ja ta naudib seda üle kõige maailmas. Kindlasti on oma osa ka sellel va vene temperamendil. Ja kohe ei saa ütlemata jätta, et venelaste seas on palju palju geeniuseid (muide, kodus telekast vene kanaleid vaadates, veendun selles ülepäeviti). Või on asi selles, et seal osatakse anne üles leida ja seda ka realiseerida. Vene näitlejaid ei tasu mainidagi. Iluuisutajatest ja tantsijatest rääkimata.
Ühesõnaga kui kusagil mainitakse, et esineb D. Aleksejev, siis tuleb kohe jalad selga võtta ja kontsertpaiga poole astuma hakata. Muide, dirigent oli Nikolai Aleksejev (suht tõenäoliselt siis vend jah).
Eriti positiivne on see, et pelae Dmitri esinemist, mängisid sümfoonikud Prokofjevit ja ka see meeldis mulle! Tavaliselt on kontserti üks osa ikka selline, millest aru ei saa või muidu ei meeldi.
Üdini positiivne elamus!

3 comments:

Anonymous said...

no tegelt, protsentuaalselt on eestlaste seas geeniusi rohkem. võta meie rahvaarvust venkud maha ja vaata meie edulised üle. venemaa on niiiii suuuur ja niiiii laiii, et seal sellise rahvaarvu juures oleks ka weird kui geeniusi ei leiduks.

coiz said...

..väga palju väga võõraid sõnu oli siin tekstis, ..ma olen rumalaks jäänud ...Rahmaninovil ei ole enam minu õues mängimiseks kohta!

Tyhikargaja said...

...aga nii head pianisti meil ühtegi küll ei ole! On väga häid, aga mitte nii häid! Muidugi Koit Toome välja arvatud:D:D:D